Navigation

Mücadele Tarihinden

 
00:00

40. Yılında 12 Eylül Darbesi

40. yılında hazırladığımız belgeseli bu yıl tekrar yayınlıyoruz... 12 Eylül 1980… Hayatın köklü bir değişime uğradığı bu miladın üzerinden tam 40 yıl geçti! Bundan 40 yıl önce olduğu gibi bugün de hak aramak, demokrasiden, barış ve kardeşlikten söz etmek suç sayılıyor.

Kemal Türkler; Unutmadık, Unutturmayacağız!

Kemal Türkler mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışının en önemli temsilcilerinden biriydi. Sınıfı mücadelesi geleneğinin bu topraklardaki yaratıcılarından biri olan Kemal Türkler, aramızdan koparılışının 40. yılında, Topkapı’daki mezarı başında anıldı.

Dünyayı Sarsan Devrim: Ayaklar Baş Oluyor!

1917’de Rusya’da gerçekleşen Ekim Devrimi, 20. yüzyılın tarihsel akışını değiştirdi…Tarihte ilk kez; ezilen, dışlanan, hor görülen emekçiler, sömürücü efendileri mağlup etmeyi başarmış ve giriştikleri büyük bir kavgadan zaferle çıkmışlardı.

Ruhi Su: Ezilenlerin Ezgili Yüreği

Dayanışma TV, titizlikle yürüttüğü belgesel çalışmasını tamamladı. Ruhi Su: Ezilenlerin Ezgili Yüreği belgeselinde; Ruhi Su’nun dünyanın alt-üst olduğu yıllara gözlerini açtığı, her çağda zalimlere başkaldıran ozanların bir halkası olduğu, işçi sınıfının ve ezilenlerin safında yer aldığı anlatılıyor. İçinde yaşadığı zamanın ve toplumun acıları, sevinçleri, isyanları ve destanları onun türkülerinde can bulmuş, dile gelmiştir... Büyük Ustayı aramızdan ayrılışının yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Kemal Türkler: Mücadeleci Bir İşçi Önderi

Kemal Türkler, yaşamını, işçi sınıfının örgütlenmesine ve insanca yaşanacak bir dünya kurma mücadelesine adadı. Onun yaşamı direnişler, grevler, mücadeleler ve ödenen bedellerle doluydu.1960 ilâ 1980 arasındaki döneme damgasını vuran Kavel grevi, 15-16 Haziran büyük işçi direnişi ve 1977 1 Mayısı, Türkiye işçi sınıfı mücadelesinin önemli dönemeç noktalarıdır.

Nazım Hikmet: İşçi Sınıfına Sevdalı Bir Ozan

Nazım Hikmet yaşamı boyunca işçi sınıfının mücadelesine inanmış ve eserlerini daima ezilenler, sömürülenler, haksızlığa karşı dövüşenler için yazmıştır. 15 Ocak 1902'de Selanik'te doğan Nazım Hikmet kendi Otobiyografisinde söylediği gibi bir daha doğduğu şehre dönmemiş, dönememiştir. Kavgayla, mücadeleyle geçen bir ömür ona bu fırsatı tanımamıştır.

Türkiye’de 1 Mayıs’lar

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, yıllar boyunca Türkiye’de yasaklı kalmıştır.

1 Mayıs'ın Doğuşu

İşçi sınıfı 8 saatlik çalışma hakkını kazanmak için büyük mücadeleler vermiş ve büyük bedeller ödemiştir. İşçiler Avrupa'da ve Amerika'da ayağa kalkmış şöyle diyorlardı: "8 saat çalışma, 8 saat dinlenme, 8 saat canımız ne isterse!" Amerikan işçi sınıfı 1886 1 Mayıs'ında iş bırakarak sokaklara çıktı. Egemenler dört işçi önderini idam ederek işçilere gözdağı vermeye çalıştı.

8 Mart'ın Doğuşu

8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü, işçi sınıfının mücadele ile kazandığı tarihi günlerden biridir. İşçi sınıfının kadınıyla, erkeğiyle, cins ayrımcılığına, kapitalizmin katmerli sömürüsüne, her türlü zulme, militarizme ve emperyalist savaşlara karşı; barış, özgürlük ve eşitlik için verdikleri mücadelenin simgelendiği bir gündür.

İşçi Sınıfının Anası: Jones Ana

Başında çiçekli şapkasıyla güler yüzlü, dimdik duruşlu, yaşlı bir kadın… Amerika Birleşik Devletlerindeki patronlar ondan korkuyor. Yargıçlar onu yargılayıp hapse atmak, polis müdürleri onu tutuklamak, valiler onu durdurmak, burjuva siyasetçiler onu susturmak istiyor. Hepsi ona “Amerika’nın en tehlikeli kadını” diyorlar.

Pages

Subscribe to Mücadele Tarihinden